Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2010 09:12 - Меркел остава без антураж
Автор: denews Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2010 09:13


"Дойче Веле" предлага интересен анализ за ситуацията в партията на германските християндемократи. След неуспеха на местните избори в Северен Рейн Вестфалия си отиде шефът на местните христяндемократи Рютгерс,  бившият министърпредседател на провинция Хесен Роналд Кох също слезе от сцената. Един от най-силните мъже около Меркел министърпредседателят на Долна Саксония -Кристиан Вулф беше избран за президент, а сега след 10 годишна вярна служба оставка подаде и Оле фон Бойст досегашен кмет на Хамбург. Ето и повече подробности:

И Оле фон Бойст си отива. Дали е последният - не е ясно. Но е ясно, че в рамките на само 9 месеца той е вече шестият християндемократически министър-председател на федерална провинция, който освобождава поста си. Преди Оле фон Бойст оставка подаде правителственият шеф на провинция Хесен Роланд Кох, министър-председателят на Долна Саксония Критиан Вулф стана пък президент, Гюнтер Йотингер отиде от Щутгарт в Европейската комисия в Брюксел, а правителствените ръководители на Тюрингия и Северен Рейн-Вестфалия - Алтхаус и Рютгерс - се оттеглиха след изборни поражения.

Оле фон Бойст каза, че му било трудно да вземе решението да се оттегли, но че достатъчно дълго изпълнявал политическите си задължения: "На 16 години влязох в младежката християндемократическа организация. От 32 години заемам политически постове в Хамбург. От 17 години съм професионален политик и колкото й да ми бе тежко да направя тази стъпка, на 55-годишна възраст ми се иска да правя и нещо друго", заяви напускащият поста си кмет на Хамбург.
 

След оттеглянето на Оле фон Бойст на канцлерката Ангела Меркел й липсват вече трима заместници в ръководството на нейния Християндемократически съюз. Тя изрази съжаление за оставката на хамбургския кмет, паралелно обаче подчерта, че уважава това решение. В действителност обаче Меркел има основание за тревоги, тъй като с Оле фон Бойст нейната партия губи един извънредно популярен политик от висок ранг.

Напусналите постовете си християндемократически министър-председатели на федерални провинции всъщност направиха, или бяха принудени да направят тази стъпка по съвсем различни мотиви. За Ангела Меркел и нейния Християндемократически съюз резултаттът обаче е един и същ: обкръжението около канцлерката става все по-малобройно, а християндемократите губят висш персонал.
/DW Radio/



Тагове:   Остава,   Меркел,   антураж,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denews
Категория: Новини
Прочетен: 2132829
Постинги: 730
Коментари: 772
Гласове: 396
Спечели и ти от своя блог!
Архив